غولهای تکنولوژی و یادگیری عمیق
امروزه با توجه به مشخص شدن پتانسیل شبکههای عصبی عمیق، غولهای تکنولوژی دنیا سرمایهگذاری زیادی بر روی استفاده از این پتانسیلها در کارهای خود نمودهاند. در ادامه به برخی از این شرکتها اشاره مینماییم:
-
مایکروسافت (Microsoft)
شرکت مایکروسافت در ژانویه 2016 یک بودجه جهت انجام سرمایهگذاری خطرپذیر در شرکتهای نوپا که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت مینمایند، اختصاص داد. غالب شرکتهایی که در سرمایهگذاری فوق مورد نظر شرکت مایکروسافت قرار گرفتهاند در زمینه یادگیری عمیق فعالیت مینمایند.
علاوه بر این شرکت مایکروسافت اخیرا پروژهای با نام Microsoft’s project Oxford را آغاز نموده است که هدف آن شناسایی کاربرها با استفاده از چهره، احساسات و صحبت مبتنی بر ساختارهای عمیق است.
اخیرا نیز مایکروسافت سرویسی را ارائه نموده است که با استفاده از تصویر چهره، احساسات فرد تشخیص داده میشود و میتوان از آن جهت دستهبندی تصاویر استفاده نمود.
-
اوبر (Uber)
شرکت Uber شرکتی است که با الگوبرداری از آن شرکتهایی مانند tap30 و Snapp در کشور ما شکل گرفتند. در سالهای اخیر هوش مصنوعی توجه مدیران این شرکت را به خود جلب کرده است و باعث سرمایهگذاری این شرکت در این زمینه شده است. هدف Uber از سرمایهگذاری در این زمینه حرکت به سمت خودروهای اتوماتیک است. به اعتقاد مدیران Uber خودروهای اتوماتیک قادرند حملونقل را با سرعت و ایمنی بیشتر انجام دهند. این شرکت در دسامبر سال 2016 استارتآپ Geometric Intelligece را که با هدف بازتعریف مرزهای یادگیری ماشین شکل گرفته بود، خرید و به این ترتیب گامهایی جدی در مسیر خودروهای اتوماتیک برداشت.
-
گوگل (Google)
گوگل را میتوان یکی از توسعهدهندگان اصلی هوش مصنوعی به ویژه در زمینه یادگیری عمیق دانست. این شرکت یکی از بزرگترین خریدهای استارتآپ را در این زمینه انجام داده است و در سال 2014 میلادی استارتآپ DeepMind را به مبلغ نجومی 400 میلیون دلار خریداری نمود. پس از قرارگیری این استارتآپ در زیرمجموعه گوگل، هر ساله تعدادی مساله توسط این تیم طراحی میشود. این مسائل در واقع مسائلی هستند که یک انسان در زندگی واقعی خود با آنها برخورد میکند و هدف از طراحی این مسائل حل آنها با استفاده از ماشین است. به عنوان مثال مساله فعال توسط این تیم پیدا کردن بهترین راه جهت جابهجایی بین دو ایستگاه در متروی لندن است.
علاوه بر موارد فوق، گوگل به منظور ایجاد ابزاری مناسب برای سایر پژوهشگران در زمینه یادگیری عمیق اخیرا سیستم یادگیری ماشین خود با نام TensorFlow را به صورت رایگان منتشر نموده است و محققان میتوانند با دریافت آن از پکیجهای نرمافزاری متنوعی که تهیه شده است، استفاده نمایند.
-
فیسبوک (Facebook)
"دیدن عکس توسط افراد نابینا" ایدهای است که فیسبوک آن را با استفاده از یادگیری عمیق دنبال میکند. در این شرکت هدف نهایی از این ایده تبدیل یک عکس به متن و سپس خواندن متن برای یک فرد نابینا است تا بتواند درکی از تصویر به دست آورد. فیسبوک همچنین در صدد است با استفاده از هوش مصنوعی نقشههای تراکم جمعیتی و دسترسی به اینترنت را تهیه نماید تا از این طریق بتواند نقاطی که به اینترنت دسترسی ندارند را شناسایی نماید و در جهت رفع این محدودیت گام بردارد. یکی از گامهای اساسی فیسبوک جهت ورود به مجموعه شرکتهای سرمایهگذار در یادگیری عمیق، جذب آقای یان لیکان از متخصصین شبکههای کانولوشنی عمیق است. فیسبوک در حال حاضر با کمکگیری از لیکان یکی از آزمایشگاههای پیشروی هوش مصنوعی جهان را در اختیار دارد.
-
اپل (Apple)
اپل امسال با خرید استارتآپی با نام Emotient کار جدی در زمینه یادگیری عمیق و هوش مصنوعی را آغاز نمود. اگرچه هنوز اطلاعات دقیقی در مورد هدف اپل از خرید این استارتآپ و زمینههای مورد نظر این شرکت در دسترس نیست، اما اکثر گمانهزنیها بر این نکته تاکید دارند که تشخیص چهره و عکسالعمل مردم به تبلیغات حوزههایی است که احتمالا برای اپل جذاب هستند.
در اکتبر 2015 اپل یک شرکت انگلیسی فعال در حوزه تشخیص صحبت با نام Vocal IQ را خریداری نمود که هدف از این خرید بهبود عملکرد دستیار صوتی سیری (Siri) و استفاده از نرمافزار تشخیص صحبت این شرکت بوده است. شرکت Vocal IQ یکی از شرکتهای موفق در زمینه تشخیص صحبت بوده است و در سال 2014 توانسته بود تعدادی واسط صوتی برای استفاده در محیط خودرو را برای شرکت General Motors توسعه دهد.
-
آیبیام (IBM)
شرکت آیبیام در زمینه هوش مصنوعی با کامپیوتر واتسون شناخته میشود (کامپیوتری که توانایی پاسخگویی به سوالات پیش آمده برای انسان را دارا باشد). یکی از اهداف اصلی آیبیام از ورود به زمینه هوش مصنوعی و یادگیری عمیق استخراج مفهوم از تصویر، ویدئو، متن و صحبت است. در سال 2011 کامپیوتر واتسون توانست در یک کوئیز تلویزیونی حریف خود را که یک انسان بود، مغلوب سازد. علاوه بر این آیبیام اخیرا سرمایهگذاری خوبی را به همراه شرکت Nvidia بر روی ساخت سختافزارهای مناسب برای یادگیری عمیق قرار داده است و توانسته است سرعت کامپیوتر واتسون را در حدود 1.7 مرتبه افزایش دهد. در حال حاضر نیز آیبیام بر روی یک دستیار آموزشی هوشمند کار میکند که میتواند آموزش را بر مبنای محتوای آموزشی تایید شده در اینترنت انجام دهد و احتمالا نسخههای آموزشی آن در سال جاری و در نیویورک رونمایی خواهند شد.
-
اسکایپ (Skype)
اسکایپ به عنوان یکی از زیرمجموعههای شرکت مایکروسافت در حال حاضر بر روی مترجمهای هوشمند فعالیت میکند. این مترجمها قادر خواهند بود در یک ارتباط دوطرفه، زبان هر یک از طرفها را تشخیص دهد و صحبت وی را به صورت متن در غالب زبان فرد قرار گرفته در طرف دیگر درآورد و برای وی نمایش دهد.